петък, 31 октомври 2008 г.

Катар - полуостров на контрасти




Страната е разположена на полуостров Катар в Персийския залив. Заема площ от 11.4 хил. кв. км. Граничи (в км) със Саудитска Арабия и има брегова линия 430 км. Релеф - пустинна равнина с максимална височина до 56 м, с редки оазиси.

Климат - тропичен, сух, със средни температури - януари 16 градуса Сº, юли 32 градуса Сº. Валежи - до 125 мм. Постоянни реки няма. Растителност - пустинна.

Население - 610 хил. жит. Гъстота - 55.5 жит на кв. км. Естествен прираст 20. Средна продължителност на живота - мъже - 71 г., жени - 75 г.

Етнически състав - катарски араби - 39.2 %, други араби - 46.3 %, африканци - 5.3 %, индо-пакистанци - 3.6 %, перси - 2.9 %, други - 2.7 %.

Официален език - арабски.За съществуването на Катар туристите разбират съвсем скоро - когато през 1989 г. правителството взима решение да отвори границите си за чужденци. Те вече могат да посещават страната, ако са се сдобили с визи. И до днес обаче повечето хора идват тук предимно по работа.
Катар е полуостров, заобиколен от три страни с море. На юг граничи със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Жителите на държавата са 700 000, повечето от които населяват столицата Доха. До 1971 г. Катар е под протектората на Великобритания. В момента държавата се управлява от шейх Хамад бин Халифа Ал Тани. В Катар се намира едно от най-големите находище на газ в света. А преди да открият газ и нефт, местните разчитали предимно на търговията с перли.
--
Първото нещо, което трябва да се знае за малката държава в Персийския залив, е, че не трябва да планирате екскурзията си в периода юни - октомври. Почти цялата територия на страната е пустиня, а най-високата точка - едва 40 метра над морското ниво. Затова през този период температурите са много високи, често над 50 градуса, а вятърът от пустинята е убийствен. По това време на годината повечето чужденци, а и местните хора, прекарват времето си предимно на закрито. Всички сгради в Доха, дори най-схлупените, са снабдени с климатици.
Подходящият за туристите сезон е от октомври до април. В най-студените дни термометрите показват 17-20 градуса, а през останалото време - 30-35.

Морската вода целогодишно е топла и чужденците имат отлична възможност да се насладят на спокойствието на безлюдните, но много красиви плажове в Доха. Другите забавления са пазаруването в лъскавите шопинг-центрове на столицата, както и почивката в скъпите хотели. Именно хотелите са една от най-големите забележителности в столицата. Катар очевидно никога няма да стане масова туристическа дестинация и точно поради тази причина се залага на свръхлукса, който е по вкуса на най-богатите клиенти.
На крайбрежната улица "Корниш" се издигат най-лъскавите хотели в света. Перлата на Доха е шестзвездният "Риц Карлтън". Не му отстъпват петзвездните "Шератон", "Мариот", "Риджис" и "Фор Сизънс". И хотелите извън този списък са като най-добрите в Европа, а звездите над входната врата напълно отговарят на качеството, което се предлага.
Подобно на Дубай, и в Катар строят изкуствен остров. Площта му ще е 320 хектара, на които ще бъдат построени множество хотели, луксозни частни вили, спортни и развлекателни центрове.
А иначе Катар не може да се похвали с кой знае каква история. По тази причина сега Музеят на ислямското изкуство се попълва от аукционите на Сотбис и Кристи, където се пазарува с парите на Шейха.
Нравите в Катар са доста по-строги от тези в Обединените арабски емирства. Често казват, че Доха е на етап на развитието на Дубай отпреди 6-7 г. Катарците са облечени по религиозните правила. Мъжете - от главата до петите в бяло, а жените - в черно. В зависимост от правилата в семейството, някои жени показват част от лицето си, а други са напълно забулени и не можеш да видиш и очите им. За разлика от Саудитска Арабия към чужденците няма такива изисквания. Туристите могат да се обличат както решат. Късите поли и разголените рамене не предизвикват никаква реакция у местните, които очевидно са свикнали с такива гледки.
Поданиците на шейха не могат да пушат на публични места. Глобата за такова провинение е 100 реала, или около 30 щатски долара. Алкохол пък се продава само със специално разрешение и депозит от 1000 реала. Чужденците не могат да го внасят, а ако в багажа им има бутилка, тя се конфискува още на митницата. Туристите все пак могат да употребяват алкохол в баровете на повечето хотели. Желанието обаче бързо умира заради ужасяващо високите цени.
За нощен живот в Доха не може да става и дума. Мъжете се събират по кафенетата, за да пушат наргиле, а единственото удоволствие, което се позволява на жените, е да пазаруват. Могат да го направят в най-големия шопинг-център на Близкия изток - "Сити Център Доха". Там освен десетките магазини има и ледена пързалка, киносалони и ресторанти за бързо хранене. В момента в Доха не можеш да откриеш дори типичния ориенталски пазар. Той е разрушен и на неговото място се гради нов. Катарската столица прилича на строителна площадка. Всички по-стари и олющени сгради се бутат, а на тяхно място ще бъдат изградени чисто нови, свръхмодерни постройки. До няколко години има всички шансове Доха да се превърне в перлата на Персийския залив.
Спортът е издигнат в култ в малката арабска държава. Шейхът и неговите синове обичат спорта и това е причина за огромните инвестиции, които се правят в последните години. В Катар се провеждат турнири от професионалните вериги в най-аристократичните спортове - голф и тенис. Преди дни бе открита спортната академия "Аспайър", в която има уникални спортни съоръжения и в която бяха наети прочути треньори от цял свят. В Доха има и 10 футболни стадиона, изградени по модела на английските. Догодина страната е домакин на Азиатските игри и в момента се строят всевъзможни съоръжения, както и село за спортистите.
Всичко това прави Катар твърде любопитна дестинация за туризъм. Държавата се променя с часове. Ако искате да станете свидетели на това как парите правят от пустинята оазис, трябва просто да посетите Доха.

Годишно страната се посещава от около 150 хил. туристи

В страната няма много благоприятстваща развлеченията природа, затова посетителите обичат да губят времето си във фитнес залите, тенис кортовете, басейните. Южно от Доха, по пътя към Ум-Саид, се намират няколко плажа. Пустинни екскурзии (уади башинг) са един добър начин да уплътните времето си в Катар, повечето туристи се отправят юго-западно от Доха, по пътя към Салва.

Макар че страната започва да издава туристически визи през 1989, Катар вече жъне печалбите от скорошното си отваряне. Посетителите са добре-дошли в страна на чисто нови хотели, извисяващи се пясъчни дюни, древни скални рисунки и забележителна архитектура.

Няколко забележителности:
Катарския Национален Музей се намира в сградата, която някога е била дворец на управляващия от 1913 до 1951 емир Шейх Абдула Бин Мохамед. Музеят включва аквариум с препарирани и живи риби, морски костенурки; пустинен живот, астрономия, петролна индустрия и обичайния живот на катарския народ.

Друга забележителност е Етнографския музей. Той представя какъв е бил живота на обикновеното семейство преди петролния бум. Също така включва и една от малкото вятърни кули в залива, обикновено използвани за климатик в района.

Крепостта на Доха е просто поредния музей. Има някои добри изложби на местни занаяти – златарство, резбарство, въже-тъкачество.

Ако обичате силните емоции н ебива да пропускате "Кралството на Аладин", единствения развлекателен парк в Залива.

Няма коментари: