петък, 31 октомври 2008 г.

ЮАР - Диаманти, злато и приключения






Южноафриканската република - красивата перла, най-южната страна на Африка, е най-атрактивната страна на Черния континент.

География: ЮАР е разделена на 9 провинции с обща площ 1,2 млн. кв. км и граничи с Намибия на северозапад, с Ботсвана и Зимбабве на север с Мозамбик на северо-изток, с Индийския Океан на юго-изток и с Атлантическия Океан на юго-запад. Напълно оградени от територията на Южна Африка са Свазиленд на изток и Лесото на юг.

Релеф: разнообразен - голямо вътрешно плато, оградено от скалисти планини и тясна брегова ивица.

Климат: тропически, а по източното крайбрежие субтропичен, слънчево и сухо, сезоните са обратни на европейските - през юни е зима (20-22°C през деня, 7-8°C през нощта), валежи няма, растителността е суха.

Население: 42 млн. жители (74% чернокожи).

Столица: Претория (1,2 млн. жители)

Най-голям град: Йоханесбург (4,5 млн. жители).


11 официални езика: английски и африкаанс се ползват в официалните и деловите кръгове.

Икономиката е силно развита: ЮАР е световният лидер по добив на злато и диаманти; силно развити са хранително-вкусовата, текстилната, машиностроителната промишленост, селскота стопанство, енергетиката, ловът и туризмът.

Неповторими забележителности са Кейптаун, нос "Добра Надежда" и ботаническата градина Кирстенбош; Сън Сити с казината, Кимбърли - световна столица на диамантите.

Животинският свят, представен от 240 вида бозайници, 850 вида птици и 160 вида влечуги, е сред най-ценните природни богатства на Южна Африка. Има 17 национални парка и 500 регионални резервата. Най-голям е Националният парк Крюгер (19 485 кв.км) на границата с Мозамбик. Животински свят: 140 вида бозайници: лъв, слон, леопард, гепард, бивол, носорог, хипопотам, зебра, гну, импала, жираф, щраус и още много видове антилопи.

ЮАР е най-популярната ловна страна в света, с изключително богато разнообразие от дивеч вкл."big five": слон, лъв, бивол, носорог, леопард, както и еланд, куду, орикс, зебра, белоопашато гну, ивичесто гну, ниала, уотърбок, спрингбок, блесбок, бушбок, рийдбок, щайнбок, импала, хартебийст, брадавичесто прасе, дукер, щраус и много др.

Ловен сезон: целогодишно

Някои популярни места в ЮАР

Въпреки престъпленията, чуждестранните туристи са привлечени от природните забележителности на страната и от прекрасните места за отдих. Такова място е и град Кейптаун. Той представлява смесица от европейската и африканската култури. Голяма част е заета от 1000 метрово плато - планината Тейбълтоп, с прекрасни пътеки и лозя. Всички плажове са лесно достъпни. Центърът на града е разположен на север от планината. Там се намират и повечето забележителности: Замъкът Добра надежда - най-старата европейска постройка в Южна Африка, Южно-африканският музей Дистрикт Сикс, Брегът на Алфред и Виктория - има огромен аквариум, магазини, ресторанти, барове и други, Ботаническите градини на Кърстенбош.

Клифтън бийч, Кемпс бей и Ландудно бийч са сред най-популярните плажове в Кейптаун. Но Клифтън бийч привлича много посетители, тъй като е изпълнен със закрити заливчета, които пазят от понякога силните ветрове.

Друго интересно място е Дърбън. Градът е характерен е с оживения си нощен живот и плажовете, подходящи за сърф. Тук могат да се посетят - Музея на естествените науки, Художествената галерия, местният Исторически музей, Африканският център за изкуство, Индианска местност, където се намира Виктория стрийт маркет, джамията Джума - най-голямата джамия в южното полукълбо и индуският храм Алаям - най-големият и древен храм в Южна Африка.

Йоханесбург
също се развива добре, въпреки че е опасен град за туристите, но притежава много богатства, енергия и прекрасен климат.

Националният парк Крюгер е добре организиран, развит, достъпен и известен. Паркът е един от най-големите и стари национални паркове. Тук могат да се наблюдават най-характерните за Африка животински видове - леопард, слон, лъв, бизон, носорог, гепард, хипопотам, жираф, различни видове антилопи и други.

Дракенсберг (Драконовата планина) се намира на границата с Източно Лесото. Голяма част от територията е заета от национални паркове, от които вероятно най-впечатляващият е националния парк Роял Натал.

Няма коментари: