сряда, 13 май 2009 г.

Turkey - crossing two continents and touching hearts

Столица: Анкара
Най-голям град: Истанбул
Официален език: турски
Население: 72,3 млн.
Площ: 779 452 кв. км
Валута: Нова Турска Лира (YTL)
Интернет домейн: .tr






Република Турция е държава, чиято територия е почти изцяло разположена в Азия, около 3% от нея се намират на Балканския полуостров в Югоизточна Европа. Тя граничи на изток с Грузия, Армения, Азербайджан и Иран; на юг - с Ирак и Сирия; на запад - с Егейско море и островите в него, Гърция и България.

Република Турция е основана през 1923 г. от Мустафа Кемал Ататюрк, който прави редица реформи и превръща остатъците от Османската империя в модерна, светска и западноориентирана република. Това превръща икономиката на страната в сложна смесица от съвременна промишленост и търговия, съжителстващи с традиционно селско стопанство. В последните години обаче икономическата ситуация в Турция е свързана с непостоянен растеж. Този факт обуславя твърденията, че около 50% от населението живее под международните стандарти за бедност, най-вече в югоизточните райони на страната.

Турция е известна и с множеството си забележителности и курорти. Най-посещаваният град несъмнено е Истанбул. Разположен на два континента, събрал в себе си модерната западна архитектура и традициите на ислямската, той приятно изненадва със съчетанието между Ориента и Запада. Други предпочитани от туристите курорти са Мармарис, Анталия, Кушадъсъ.

В Турция човек може да се потопи в съвършената смесица от Източен мистицизъм и съвременни западни технологии. Ето защо Европейската част на страната е рай за любителите на пазаруването и ходенето на пазар там е сред туристическите атракции на курорта. Човек може да се забавлява страхотно докато се пазари за цената с вечно усмихнатите продавачи, които говорят много чужди езици. Едно от предимствата там е, че магазините са отворени седем дни в седмицата, от 9.00 сутринта до 00.00 през нощта. Всеки вторник и петък има големи открити пазари, където се продават плодове, зеленчуци, домашни потреби, турски бродерии и платове. Повечето валути могат да бъдат обърнати в турски лири в банките или в пощата, както и в хотелите или в големите магазини за търговия на дребно. Разпространена е и употребата на кредитни карти.

Всички курорти са забележително обезопасени и през деня и през нощта. Все пак, както във всеки голям световен туристически център, избягвайте носенето на големи суми в брой. Всеки хотел предлага сейф, където за около 10 лв. на седмица можете да оставите на съхранение документи и по-ценни предмети. В случай на установена кражба, незабавно се обръщайте към представителя на туристическата фирма домакин. Полицейските патрули са начесто. Във всички туристически зони полицията е задължена да помага и защитава. Можете да се обадите на телефон 155 на полицията в случай че имате нужда от помощ.

Преди да излезете на разходка препоръчваме да вземете със себе си брошура на хотела и телефони на турския туроператор. В случай, че се изгубите, се обърнете за помощ към полиция или в най-близкия магазин.

Разплащането в ресторантите се извършва след като се нахраните. В някои ресторанти върху сметката се начисляват допълнителни суми, като например процента за обслужване. Бакшишите не са задължителни, но са препоръчителни.

Не е препоръчително да седите на слънце от 12:00 до 15:00 ч. без да използвате шапка или чадър.

Турско кафе можете да си поръчате във всяко едно заведение. На турски език съответно - сладко (sekerli), средно сладко (orta), с малко захар (az sekerli) и без захар (sаade).

Независимо, че не съдържа опасни бактерии, за препоръчване е да не пиете вода от чешмата. Цената на 1.5 литра минерална вода е около 1.50-2.00 лева.

В курортните центрове са осигурени висококачествени услуги в телекомуникациите. Лесно можете да намерите международни телефони, които работят с жетони, телефонни карти или кредитни карти, обслужвани от Turkish Telecom Company. Пощите си личат отдалеч по техните жълти "PTT" табели. В големите туристически центрове пощите работят по 24 часа в денонощието, разполагайки с автоматични телефонни линии, колетни пратки, обикновена поща, специални пощенски доставки, телеграми, въздушна поща, факс и телекс. Могат да бъдат заявени и услуги през оператор. Пощенски марки, пликове, пощенски картички, телефонни карти и жетони за телефон могат да се намерят там. Директни телефонни разговори могат да се провеждат от и до курорта от всяка обществена телефонна кабина, всички пощенски офиси и частни телефони.

Няма коментари: